Ook deurwaarders pakken verkeerde afslag bij beslag op toeslag

Bron: André Moerman

03/06/2017 08:33 uur

Eerder op schuldinfo is melding gemaakt van een opmerkelijk arrest waarbij het Gerechtshof Den Haag heeft bepaald dat er geen beslagvrije voet kan gelden bij beslag op een toeslag. Het Hof maakt een denkfout en pakt de verkeerde afslag. Hetgeen gevreesd werd wordt bewaarheid: vele deurwaarders volgen dit arrest en zetten de schuldenaar onder het bestaansminimum.

Vaste rechtspraak
Volgens vaste rechtspraak is het mogelijk dat de kantonrechter bij een beslag op een toeslag op verzoek de beslagvrije voet van toepassing kan verklaren. Voorwaarde is wel dat de debiteur aantoont over onvoldoende middelen van bestaan te beschikken. Ook het Hof Arnhem-Leeuwarden heeft deze zienswijze bekrachtigd.


Denkfout
Volgens het Hof Den Haag heeft de wetgever met de mogelijkheid om beslag op de toeslag te kunnen leggen er voor willen zorgen dat de toeslag aangewend wordt waarvoor die is bedoeld (huurtoeslag voor de huur etc.). Het toepassen van de beslagvrije voet bij beslag op de toeslag zou volgens het Hof de schuldenaar in staat stellen de toeslag aan te wenden voor andere doeleinden dan waarvoor die is verstrekt.
Het Hof gaat met deze redenering er aan voorbij dat de maandelijkse verplichting (huur, premie ziektekostenverzekering) uit de beslagvrije voet voldaan moet worden en dat het meerdere boven de beslagvrije voet afgeboekt wordt op de schuld. Anders geformuleerd: Wanneer de schuldenaar door het beslag op de toeslag onder de beslagvrije voet terecht komt, is het van toepassing verklaren van de beslagvrije voet juist noodzakelijk om de maandelijkse verplichting aan de verhuurder / zorgverzekeraar te kunnen voldoen.
Het arrest is des te opmerkelijker nu de wetgever in de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet heeft geregeld dat bij beslag op de toeslag de beslagvrije voet direct van toepassing is. In 2018 hoef je niet meer eerst naar de kantonrechter.


Deurwaarders
Zoals te vrezen was zijn er deurwaarderskantoren die met een beroep op dit arrest weigeren de beslagvrije voet van toepassing te verklaren. De schuldenaar wordt onder het bestaansminimum gezet met grote gevolgen. Schuldinfo heeft diverse voorbeelden gezien van de volgende deurwaarderskantoren:
- GGN
- LAVG
- Digideur
- AGIN-Otten

Deze lijst wordt bijgewerkt. Heb je andere voorbeelden stuur ze per e-mail
naar schuldinfo.


Rechtshulp
Argumenten al zou het arrest van het Hof Den Haag vóór gaan op die van Hof Arnhem-Leeuwarden omdat deze van een latere datum is, zijn flauwekul. Laat je niet met een kluitje in het riet sturen en onderneem actie! Schuldinfo heeft een lijst met advocaten die hebben aangegeven klanten hierin bij te willen staan. Wil je deze ontvangen, stuur dan een e-mail.


Meer informatie
- Hof Den Haag neemt verkeerde afslag bij beslag op toeslag
- Hof Den Haag 25 april 2017, ECLI:NL:GHDHA:2017:1154
- Hof Arnhem-Leeuwarden 21 oktober 2014, ECLI:NL:GHARL:2014:8231
- Artikel: De waanzin van beslag op toeslag
Reageren?
- Reageer via schuldinfo op LinkedIn


« Nieuwsoverzicht