De Nederlandse Staat en twee drinkwaterbedrijven handelen onrechtmatig door niet al het redelijkerwijs mogelijke te doen om te voorkomen dat minderjarige kinderen in een situatie terechtkomen waarin zij niet voldoende toegang hebben tot drinkwater. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag bepaald.

Bron: de Rechtspraak  
Lees verder...
 

Menigeen denkt bij de belastingdienst als eerst aan belasting betalen. Het is goed om te realiseren dat de belastingdienst voor velen ook een bron van inkomen is. Ondanks dat er niet zo veel aftrekposten meer zijn, kan de belastingaangifte toch nog veel geld opleveren. Zo krijgen AOW-ers met een klein aanvullend pensioen bijna altijd geld terug, dat kan oplopen tot wel 1000 euro. Ook levert het terugbetalen van teveel ontvangen uitkering geld op. SchuldInfo besteedt aandacht aan bijzondere situaties om voor een belastingteruggaaf in aanmerking te komen.

Bron: André Moerman  
Lees verder...
 

De kantonrechter van de rechtbank Overijssel heeft Stichting Zonder Zorgen ontslagen als bewindvoerder en/of mentor van 37 cliënten. De kantonrechter concludeert dat er in ieder geval over 2022 is gebleken van onmiskenbaar slecht bewind. De stichting heeft haar positie als bewindvoerder misbruikt, waardoor cliënten die veelal in een slechte financiële situatie zaten, in een nog slechtere financiële situatie zijn geraakt. Er werd onder meer door de bewindvoerder geen gehoor gegeven aan oproepen van de rechtbank en het bewind en mentorschap werd uitgevoerd door een persoon die daarvoor niet bevoegd was.

Bron: De Rechtspraak  
Lees verder...
 

De Tweede Kamer heeft op 5 maart 2024 met ruime meerderheid (alle partijen behalve de PVV) een motie aangenomen waarbij de regering wordt opgeroepen voorbereidingen te treffen voor de inrichting van een nieuw incassostelsel. In dit incassostelsel wordt de minnelijke fase gestimuleerd, bij onnodig procederen de schuldeiser in de proceskosten veroordeeld, meedelen in beslag mogelijk gemaakt en krijgen deurwaarders een grotere rol voor een duurzame oplossing. Geweldig nieuws dat de voorstellen uit het rapport "Schulden klein houden en perspectief bieden" door bijna de gehele Tweede Kamer worden omarmd.

Bron: André Moerman  
Lees verder...
 

Bij het afsluiten van een verzekering moet allerlei informatie worden verstrekt. Wanneer de informatie onvolledig of onjuist is, kan dit de verzekeringnemer duur komen te staan. De verzekering kan worden beëindigd en de schadeclaim kan worden afgewezen. Bovendien kun je als ‘fraudeur’ geregistreerd worden in een register, met als gevolg dat je moeilijk en alleen tegen een hoge premie een nieuwe verzekering kunt afsluiten.

Wat zijn de gevolgen wanneer verzwegen wordt dat de vorige verzekering is beëindigd vanwege een premieachterstand? Het Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt als volgt.

Bron: André Moerman  
Lees verder...
 

Er zijn te grote verschillen in de moeite die gemeenten doen om burgers met financiële problemen te bereiken. Dit constateert de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in zijn rapport ‘Hoe eerder, hoe beter’, over vroegsignalering van schulden door gemeenten. “Iedere burger in Nederland, ongeacht in welke gemeente hij of zij woont, verdient het om bereikt en geholpen te worden bij dreigende problematische schulden”, aldus de ombudsman.

Bron: Nationale ombudsman  
Lees verder...
 

Voor mensen zonder vast woonadres maar met een briefadres, geldt in beginsel een lage beslagvrije voet. Wanneer inzage wordt gegeven in de leefsituatie en bronnen van inkomen is er recht op een 'normale' beslagvrije voet. De rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat het UWV heeft nagelaten om uit zichzelf te beoordelen of betrokkene in aanmerking kon komen voor een hogere beslagvrije voet.

Bron: André Moerman  
Lees verder...
 

Deurwaarders zijn onderworpen aan tuchtrechtspraak, uitgevoerd door de Kamer voor Gerechtsdeurwaarders en in hoger beroep door het Hof Amsterdam. Hierbij een selectie van uitspraken gepubliceerd in de maanden oktober t/m december 2023.

Bron: André Moerman  
Lees verder...
 

De Kamer voor gerechtsdeurwaarders heeft een belangrijke uitspraak gedaan over de mogelijkheden van een deurwaarder om een betalingsregeling te treffen wanneer door een andere schuldeiser al loonbeslag is gelegd. De beslagvrije voet moet het bestaansminimum garanderen. De debiteur ertoe bewegen om een deel van dit bestaansminimum te gebruiken om een schuld af te lossen, staat hiermee op gespannen voet. De deurwaarder dient zich terughoudend op te stellen, mag geen oneigenlijke druk uitoefenen en mag zich niet achter de opdrachtgever verschuilen.

Een betalingsregeling afdwingen onder de beslagvrije voet wordt terecht veroordeeld, maar het alternatief om te dagvaarden en beslag te leggen is, gelet op de kosten, ook niet wenselijk.

Bron: André Moerman  
Lees verder...
 

Incassodienstverleners moeten vanaf 1 april 2024 aan kwaliteitseisen voldoen en zich verplicht registreren. Met deze eisen en de registratieplicht uit de Wet Kwaliteit incassodienstverlening wordt het beroep voor het eerst gereguleerd in Nederland. Mensen met schulden worden hierdoor beter beschermd en schuldeisers weten beter wat incassodienstverleners voor hen kunnen doen. De wet moet ook leiden tot minder onprofessionele praktijken en beperkt het stapelen van incassokosten. De ministerraad heeft op voorstel van minister Weerwind voor Rechtsbescherming ingestemd met onderliggende regelgeving zodat de wet in werking kan treden.

Bron: Rijksoverheid  
Lees verder...
 

Er wordt bij het innen van schadevergoeding van een veroordeelde meer maatwerk geleverd. Als iemand wel wil, maar niet kan betalen, denkt het CJIB mee over een passende oplossing. Veroordeelden betalen zo vaker hun schuld af, op een manier die voor hen haalbaar is. Dat concludeert de Nationale ombudsman in het terugblikonderzoek naar het innen van schadevergoedingen door het CJIB.

Bron: Nationale ombudsman  
Lees verder...
 

Stel, je ontvangt AOW én je hebt een schuld bij de Sociale Verzekeringsbank (Svb). Om deze schuld af te lossen houdt de Svb maandelijks een bedrag in op je AOW. Maar sinds de invoering van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet moet je maandelijks meer aflossen dan voorheen en blijft er minder geld over voor de kosten van levensonderhoud. Dit is in een notendop de situatie in de zaak waarover de Centrale Raad van Beroep (CRVB) vandaag een uitspraak heeft gedaan.

De CRVB oordeelt dat de berekening voor het aflossen van de schuld bij de Svb voorlopig anders uitgevoerd moet worden. Voor AOW-gerechtigden betekent deze uitspraak dat het af te lossen maandelijkse bedrag lager wordt. De CRVB heeft de betrokkenen dus in het gelijk gesteld.

Bron: Centrale Raad van Beroep  
Lees verder...
 

Wanneer bij een toeslagschuld de standaard betalingsregeling niet wordt nagekomen en er ook geen persoonlijke betalingsregeling is aangevraagd, zal de Dienst Toeslagen de toeslagschuld proberen te verrekenen. Een werkwijze die in het verleden volop gebeurde en nu weer van stal wordt gehaald. Alleen nu gebeurt het anders: de beslagvrije voet wordt eerst uitgerekend. Wat is de aanleiding van deze wijziging, hoe gaat dit in z’n werk en waar moet je op letten?

Bron: André Moerman  
Lees verder...
 

Op SchuldInfo hebben we meerdere keren aandacht besteed aan het bedrijf Actief Schuldhulp dat tegen forse bedragen schuldhulpverlening aanbood. Zij maakten gebruik van een advocaat, maar dat bleek een fakeconstructie te zijn. De advocaat is hiervoor geschorst. In navolging hiervan is ook de bestuurder van Actief Schuldhulp strafrechtelijk veroordeeld. Hiermee komt de weg vrij voor slachtoffers om het betaalde geld terug te eisen.

Bron: André Moerman  
Lees verder...
 

Schulden kunnen door rente behoorlijk oplopen. Soms staan er hoge rentepercentages in de algemene voorwaarden. Maar ook de wettelijke rente loopt behoorlijk op. Tot 1 januari 2023 was de wettelijke rente nog maximaal 2%. Met ingang van 1 januari 2024 stijgt de rente van 6% naar 7%.

Met de RenteCalculator van SchuldInfo kun je op eenvoudige wijze controleren of de in rekening gebrachte rente klopt. Niet alleen voor consumenten, maar ook voor schulden tussen bedrijven onderling. Bovendien word je gewaarschuwd wanneer mogelijk sprake is van een oneerlijk rentebeding en wanneer de vordering mogelijk verjaard is.

Bron:  
Lees verder...
 

Meer nieuws: