Wet Kwaliteit Incassodienstverlening

Vanaf 1 april 2024 geldt de Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki). Deze wet geldt voor:

  • ondernemers die incassowerkzaamheden verrichten;
  • namens schuldeisers, of nadat vorderingen zijn gekocht;
  • op natuurlijk personen die in Nederland wonen (dus ook zzp-ers en vennootschap onder firma).

Deze wet geldt dus voor incassobureaus en factoringbedrijven, maar ook voor administratiekantoren die voor hun klanten rekeningen en herinneringen sturen. De wet geldt ook voor advocaten en deurwaarders. Voor hen geldt echter geen registratieplicht en het toezicht is anders geregeld.

Voor incassodienstverleners die vóór 1 april 2024 werkzaam waren geldt een overgangsperiode van een jaar.

Klacht indienen tegen incassobureau

Als je het niet eens bent met de werkwijze van een incassobureau dien dan schriftelijk een klacht in bij het incassobureau. Ieder incassobureau moet een klachtenprocedure hebben. Sommige incassobureaus zijn aangesloten bij het Klachten Instituut voor Gecertificeerde Incasso Diensten (KIGID). Je kunt dan een klacht bij het KIGID indienen. KIGID zal de klacht eerst aan het incassobureau voorleggen. Als de klacht niet afdoende wordt afgehandeld, bestaat de mogelijkheid om deze voor te leggen aan de KIGID Klachtencommissie. Hiervoor moet € 50 borg worden betaald, dat bij een gegronde klacht wordt terugbetaald.

UitsprakenMeer informatie

Geschil voorleggen aan de rechter

De wijze waarop het incassobureau te werk is gegaan kan ook onderdeel worden van een juridische procedure bij de rechter. Wanneer het incassobureau namens de schuldeiser nog geld te vorderen heeft en een deel van de vordering (bijvoorbeeld de incassokosten of de rente) wordt betwist, zorg er dan voor dat het deel wat wel klopt op tijd betaald wordt. Stuur, bij voorkeur aangetekend, een brief met de argumenten waarom het andere deel van de vordering niet betaald wordt. Het initiatief ligt vervolgens bij de schuldeiser of voor het restantbedrag nog een juridische procedure wordt gestart.
Het kan hierbij overigens ook gaan om geschillen tussen opdrachtgever en incassobureau, bijvoorbeeld vanwege de kosten die in rekening worden gebracht wanneer het niet is gelukt om de vordering op de debiteur te innen.
Tot slot heeft, in meer uitzonderlijke situaties, ook de strafrechter een rol, bijvoorbeeld wanneer het incassobureau ‘De Harde Hand’ wordt ingeschakeld. Zie meer onder uitspraken.

UitsprakenMeer informatie

Incassobureau - debiteur:

Incassobureau - opdrachtgever:

Strafrecht:

Voorbeeldbrieven om bezwaar te maken tegen incassokosten

Maak gebruik van de voorbeeldbrieven op schuldinfo om bezwaar te maken tegen de hoogte van incassokosten. Maak bezwaar in de volgende situaties:

  • geen of onjuiste aanmaning ontvangen;
  • te hoge of dubbele incassokosten berekenen;
  • ten onrechte niet samenvoegen van termijnen;
  • ten onrechte in rekening brengen van BTW.

Ga naar voorbeeldbrieven incassokosten.

Kijk hier voor meer informatie over de hoogte van incassokosten.

Toezicht op incassodienstverleners

Met invoering van de Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki) op 1 april 2024 is de Inspectie Justitie en Veiligheid verantwoordelijk voor het toezicht op de incassomarkt. Wanneer de regels worden overtreden ka de Inspectie JenV een waarschuwing geen, een last onder dwangsom of een geldboete opleggen. Dit toezicht geldt niet voor advocaten en deurwaarders. De Orde van Advocaten houdt toezicht op incassoadvocaten en Bureau Financieel Toezicht op deurwaarders.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) houden ook toezicht op de incassomarkt, ook na invoering van de Wki.
De ACM handhaaft op basis van de Wet handhaving consumentenbescherming, waarbij oneerlijke en agressieve handelspraktijken wordt tegengegaan. Ook incassobureaus vallen onder dit toezicht. De ACM kan een openbare waarschuwing uitbrengen om consumenten te waarschuwen voor bepaalde incassobureaus. Dit kan wanneer ze een redelijk vermoeden heeft dat de regels worden overtreden. De ACM kan het bedrijf ook een boete opleggen.
Klachten over incassobureaus kunnen worden gemeld via Consuwijzer. De individuele klachten worden niet door ACM opgelost. Ze worden als signalen gebruikt om zo nodig te handhaven.

Wanneer het incassobureau is ingeschakeld door een bank of kredietaanbieder, dan is de AFM de toezichthouder. Klachten kunnen als signaal aan de AFM worden gemeld.

Klacht tegen handelsinformatiebureau

Wanneer een bedrijf wil beoordelen of iemand in staat is z’n financiële verplichtingen na te komen kan over betrokkene informatie opgevraagd worden bij een handelsinformatiebureau. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook door energiebedrijven bij de beoordeling of een borg betaald moet worden. Een handelsinformatiebureau komt aan z’n informatie door openbare bronnen te raadplegen als de Kamer van Koophandel, het Kadaster, het Centraal Insolventieregister en statistische gegevens zoals het gemiddeld inkomen in een bepaalde wijk. Daarnaast wordt informatie van schuldeisers en incassobureaus over eerdere achterstanden geregistreerd.
Een handelsinformatiebureau mag informatie opvragen bij de buren om het actueel adres te achterhalen om zo in contact te komen. Er mag echter niet gevraagd worden naar het inkomen, de werkgever of de auto waarin men rijdt. De werkgever mag deze informatie uiteraard ook niet verstrekken.
Het handelsinformatiebureau is gebonden aan de AVG, hetgeen onder meer betekent dat degene die geregistreerd staat hiervan op de hoogte moet worden gesteld, dat er niet meer geregistreerd mag worden dan strikt noodzakelijk en dat er recht bestaat op inzage en correctie.
Bepaalde handelsinformatiebureaus zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Handelsinformatiebureaus. Zij zijn gebonden aan een gedragscode. Volgens deze gedragscode mogen gegevens 8 jaar bewaard blijven. Eventuele klachten kunnen worden ingediend bij de Raad van Toezicht.
Wanneer de klacht niet tot het gewenste resultaat leidt kan een klacht worden ingediend bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Het is ook mogelijk de AP een anonieme tip te geven die zij kunnen gebruiken voor onderzoek. Kijk hier voor meer informatie.