Nieuwsitems

Nep-schuldregeling

Wanneer een terugvordering teveel ontvangen bijstand deel uitmaakt van het schuldenpakket, wees dan beducht voor de nep-schuldregeling: de gemeente stemt in met een schuldregeling, maar zonder finale kwijting. De gemeente Rotterdam viel bij de rechtbank door de mand toen de kredietbank een dwangakkoord aanvroeg voor een andere schuldeiser. De rechtbank heeft ambtshalve de gemeente Rotterdam eveneens als weigerende schuldeiser aangemerkt en het dwangakkoord tegen finale kwijting opgelegd.
01/06/2019 Lees verder...

Hoe voorkom je het stuklopen van een betalingsregeling?

Ben je aangemeld als wanbetaler bij het CAK en sluit je een betalingsregeling af met je zorgverzekeraar, dan kan je worden afgemeld. Je betaalt dan weer premie aan je zorgverzekeraar in plaats van aan het CAK. Door de terugkeer van premiebetaling naar de zorgverzekeraar, krijg je te maken met een ander betaalritme. Hieronder leggen we aan de hand van twee voorbeeldcasussen uit hoe het zit met de betalingen rondom de afmelding als wanbetaler. Tot slot geven we je een tip om te voorkomen dat je betalingsregeling hierdoor in gevaar komt.
30/05/2019 Lees verder...

AnderZorg dagvaardt verzekerde voor achterstand van 14 cent

Een verzekerde moest het eigen risico van € 329,14 aan AnderZorg (onderdeel van Menzis) betalen. De verzekerde verzuimt € 0,14 en rente te betalen, met verhoging van incassokosten tot gevolg. AnderZorg, bijgestaan door deurwaarder LAVG dagvaardt betrokkene. De kantonrechter Den Haag maakt korte metten: de vordering is weliswaar rechtmatig maar niet fatsoenlijk. De vordering wordt bij verstek toegewezen maar de kosten worden afgewezen. Grote vraag is nu: gaat LAVG dit vonnis nog officieel aan betrokkene overhandigen en daarmee de vordering alsnog met kosten verhogen?
17/05/2019 Lees verder...

HELP! De deurwaarder heeft mijn vakantiegeld!

In de maand mei krijgen veel mensen met schulden geen vakantiegeld uitbetaald. Het geld wordt overgemaakt naar de deurwaarder omdat er loonbeslag is gelegd. Op zich logisch, want bij loonbeslag geldt de regel: al het meerdere boven de beslagvrije voet wordt afgedragen aan de deurwaarder. Sinds oktober 2014 heeft de Hoge Raad echter voor vakantiegeld bepaald dat dit niet altijd (volledig) onder het beslag valt. Dit is het geval wanneer in de voorgaande maanden het inkomen lager was dan de beslagvrije voet. Kan er maandelijks niets worden afgedragen aan de deurwaarder dan zal het vakantiegeld niet of slechts gedeeltelijk onder het beslag vallen. Deze regel wordt vaak niet goed toegepast. Lees hier hoe het zit en wat je kunt doen.
11/05/2019 Lees verder...

Zilveren Kruis gebruikt aanmelding CAK als drukmiddel voor verjaarde vordering

Een schuld bij de zorgverzekeraar verjaart na een periode van vijf jaar. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er vijf jaar niet is afgelost en er geen aanmaning is verstuurd. De vordering bestaat dan nog wel, maar is niet meer afdwingbaar. Er resteert een natuurlijke verbintenis. Er kan bijvoorbeeld geen loonbeslag worden gelegd. Mocht je op deze vordering betalen dan heb je dat echter niet onverschuldigd gedaan. Je kunt het betaalde geld niet terugvorderen. Het Zilveren Kruis gebruikt de aanmelding bij het CAK als drukmiddel om een betalingsregeling af te dwingen. De Geschillencommissie van de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen oordeelt als volgt.
05/05/2019 Lees verder...

TwitterBox

Twitter
RT @Bindkracht10: Ook dit jaar hebben we weer 10 verhalen over de kracht van verbinding verzameld in ons jaarverslag. Zoals over Sjeroom di?
Goed nieuws! Je kunt nu met je DigiD alle lopende beslagen, de gehanteerde beslagvrije voet en het actueel saldo zi? twitter.com/...
Mooi initiatief! Nieuw plan om Amsterdammer uit de schulden te halen www.parool.nl/... via @parool
Wetsvoorstel moet kaalplukken schuldenaars voorkomen www.binnenlandsbestuur.nl/...