Nieuwsitems

Nieuwe lijn voor vaststellen boetes in bijstandszaken

De Centrale Raad van Beroep (CRvB) gaat bij het vaststellen van de hoogte van de boete in bijstandszaken niet langer uit van een beslagvrije voet van 90% maar van 95% van de toepasselijke bijstandsnorm. De CRvB loopt hiermee vooruit op de inwerkingtreding van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet. Deze uitspraak heeft tot gevolg dat ook bestuursorganen die een boete opleggen en rechters die zelf een boete vaststellen vanaf nu zullen moeten anticiperen op de invoering van deze wet.
04/08/2020 Lees verder...

Oeps! Bijstand uitbetaald op leefgeldrekening

Wanneer je onder bewind staat krijg je twee bankrekeningen: een beheerrekening en een leefgeldrekening. Op de beheerrekening komt het inkomen binnen en de bewindvoerder betaalt via deze bankrekening de vaste lasten, zorgt voor de noodzakelijke reserveringen en maakt het leefgeld over op de leefgeldrekening. Over deze laatstgenoemde rekening kan de onder bewind gestelde zelf beschikken. Overzichtelijk en prettig geregeld. Althans als het goed gaat. De Centrale Raad van Beroep moest oordelen over een kwestie waarbij de gemeente de bijstandsuitkering op de leefgeldrekening heeft gestort, ondanks dat het bankrekeningnummer van de beheerrekening was doorgegeven. De onderbewindgestelde heeft het geld opgemaakt. Moet de gemeente de uitkering opnieuw betalen?
26/07/2020 Lees verder...

Teveel beslag op bijstand voor samenwonenden

Wanneer beslag op een bijstandsuitkering voor samenwonenden wordt gelegd, terwijl slechts één van de partners een schuld heeft, wordt er vaak teveel aan de deurwaarder afgedragen. Hetzelfde is aan de orde wanneer de gemeente een vordering op de uitkering verrekent. In feite betaalt de partner die niets met de schuld te maken heeft er wel aan mee en dat is niet correct. Slechts de helft moet worden afgedragen.
14/07/2020 Lees verder...

André Moerman ontvangt NBPB award 2020

André Moerman zet zich al jaren in voor mensen met schulden. Zijn website Schuldinfo.nl is toegankelijk voor iedereen en geeft brede en objectieve informatie. Daarnaast zijn er onder meer handleidingen, berekeningen, jurisprudentie en voorbeeldbrieven te vinden. De informatie op de website is praktisch goed toepasbaar waardoor bewindvoerders hun cliënten effectiever kunnen ondersteunen. De website is daarnaast gebruiksvriendelijk voor burgers die wél zelfredzaam zijn en op zoek zijn naar handvatten voor het oplossen van hun problemen (met schulden).
03/07/2020 Lees verder...

Vooruitlopen op nieuwe beslagvrije voet? Alleen als het gunstiger is!

Gemeenten moeten bij de invordering van teveel verstrekte uitkering rekening houden met de beslagvrije voet. Dat is ook het geval wanneer dit met de uitkering wordt verrekend. Verschillende gemeenten lopen alvast vooruit op invoering van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet door 5% op de uitkering in te houden. Vaak is dat gunstig, maar niet altijd. Wanneer de huidige beslagvrije voet voor de debiteur gunstiger is, moet deze worden toegepast. Zo oordeelt ook rechtbank Zeeland-West-Brabant.
21/06/2020 Lees verder...

TwitterBox

Twitter
RT @Bindkracht10: We hebben een #vacature in #nijmegen voor een financieel coach. Begint al op 1 september dus kijk of deel snel! https://t?
Voedselbank Nijmegen-Overbetuwe bereidt zich voor op economische crisis. Ze verwacht dat aan het eind van dit jaar? twitter.com/...
Staatssecretaris Tamara van Ark beantwoordt Kamervragen over Purmerendse schuldenaanpak; een Nationaal Schuldenfond? twitter.com/...
11 augustus Reageer... Retweet
RT @PieterOmtzigt: Helder stuk over Eva Gonzalez Perez. Zonder haar vasthoudendheid zou de kinderopvangtoeslagaffaire niet boven tafel gek?
8 augustus Reageer... Retweet
Mooi artikel over hulp bij #schulden vanuit @Bindkracht10 en het fietsproject gefinancierd door @NXP, uitgevoerd do? twitter.com/...
7 augustus Reageer... Retweet