SchuldInfo

Juridische info voor hulpverleners

 
 

Nieuwsitems

Kantonrechter trekt ten strijde tegen incasso-industrie

Met het gestegen griffierecht zou je verwachten dat schuldeisers een bewuste afweging maken om wel of niet te procederen. En als ze gaan dagvaarden zou je verwachten dat ze de vordering goed onderbouwen. Menig "repeatplayer" rekent er echter op dat de meeste vorderingen bij verstek toch wel toegewezen worden. En als er wel verweer gevoerd wordt dat dit zonder juridische bijstand gebeurt. Maar met slordig procederen en rauwelijks dagvaarden moet je bij kantonrechter Staal van de rechtbank Limburg niet aankomen. Kantonrechter Staal schiet de kleine schuldenaar te hulp die vermalen dreigt te worden door de incasso-industrie.
19/08/2017 Lees verder...

Creditcard verstrekt in strijd met zorgplicht

Voor banken geldt een zorgplicht. Dat betekent o.a. dat ze voorafgaand aan het afsluiten van een overeenkomst bepaalde informatie over het financiële product aan de klant moeten verstrekken en dat ze bij de klant voldoende informatie moeten inwinnen om de kredietwaardigheid te beoordelen. Wanneer er in strijd met deze zorgplicht te lichtvaardig een creditcard of een lening wordt verstrekt, kan de klant zich daarop beroepen. Zo moest de rechtbank Amsterdam oordelen over de situatie dat een creditcard was verstrekt aan een klant die had gezegd een baan te hebben, terwijl dit niet het geval was. De bank was afgegaan op deze verklaring en had geen bewijsstukken opgevraagd. De rechtbank maakt korte metten.
03/08/2017 Lees verder...

Vrouw blijft dupe van complexe regeling

Staatssecretaris van Financiën en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bieden geen oplossing voor een vrouw wier andere inkomstenbronnen (deels) wegvallen door verhoging van haar uitkering met een toeslag voor hulpbehoevendheid. Nationale ombudsman Reinier van Zutphen had hen hierom gevraagd. De uitwerking van de wet op de situatie van de vrouw is volgens staatssecretaris en minister beoogd en dus niet ongewenst. Aanpassing van de wet of een andere oplossing vinden zij daarom niet nodig. De vaststelling dat er geen sprake is van een ongewenst effect van de regels verbaast Van Zutphen, omdat die er voor de vrouw wel degelijk zijn. Hij heeft de Tweede Kamer nu gevraagd te bepalen of een oplossing voor dit probleem wenselijk is.
30/07/2017 Lees verder...

Kosten voor een betalingsregeling, mag dat wel?

Een betalingsregeling is een gunst. Als debiteur heb je geen recht op een betalingsregeling. Maar betekent dit dan ook dat de schuldeiser voor de betalingsregeling kosten in rekening mag brengen? Een veel gestelde vraag omdat diverse schuldeisers alleen een betalingsregeling wil afsluiten wanneer daar maandelijks een vergoeding tegenover staat. Maar mag dat wel?
22/07/2017 Lees verder...

Bijzondere bijstand kosten beschermingsbewind, noodzaak staat vast

Bijzondere bijstand voor beschermingsbewind is een groeiende kostenpost. Voor veel gemeenten aanleiding om op zoek te gaan naar mogelijkheden hier meer greep op te krijgen. Zo wil de gemeente Enschede de noodzaak van beschermingsbewind zelf vaststellen door bij de aanvraag bijzondere bijstand om aanvullende stukken te vragen. Een bewindvoerder weigerde dit en de bijzondere bijstand werd afgewezen. De Centrale Raad van Beroep geeft de bewindvoerder gelijk, maar geeft de gemeente ook wat tips wat ze wel kan doen om meer greep op deze kostenpost te krijgen.
17/07/2017 Lees verder...

TwitterBox

Twitter
RT @SGA_Meulendijks: #schuldregeling met flexibele looptijd opinie #schuldhulpverlening #minnelijk www.schulinck.nl/... @kyravonweersch
RT @Schuldinfo: Kabinet komt met absurd voorstel om bij afsluiten #drinkwater waterzak te verstrekken 2/2 @JaspervanDijkSP @CemLacin https:?
Kamervragen @JaspervanDijkSP @MaartenHijink Voert @AutoriteitCM liever wenkbrauwgesprek dan opleggen van een boete? zoek.officielebekendmakingen.nl/...
Let op! #Beslagvrijevoet bij #loonbeslag moet omhoog wanneer #CAK bestuursrechtelijke premie int www.schuldinfo.nl/...
Is een #ontruiming niet meer te voorkomen? Haal zelf op tijd de woning leeg. Scheelt kosten en je houdt je spullen. https://t.co/bsR5BGYGXS