SchuldInfo

Juridische info voor hulpverleners

 
 

Nieuwsitems

Op kosten gejaagd na kleine achterstand zorgverzekeraar

Zorgverzekeraar CZ dagvaardt een verzekerde vanwege een achterstand van € 93. Er was een betalingsregeling overeengekomen, maar deze kon niet nagekomen worden juist door de handelwijze van de zorgverzekeraar. De verzekeraar heeft het recht op dekking van de verzekerde vanwege gemaakte zorgkosten niet aan haar uitbetaald maar verrekend met diezelfde achterstand. Dagvaarding heeft tot gevolg dat de vordering met een paar honderd euro zou worden verhoogd. De kantonrechter steekt hier een stokje voor en wijst de vordering af.
23/09/2017 Lees verder...

Klacht tegen deurwaarder bij bankbeslag

Het Hof Amsterdam heeft een tweetal uitspraken gedaan over de vraag of een deurwaarder tuchtrechtelijk laakbaar handelt wanneer bij bankbeslag geen rekening wordt gehouden met de beslagvrije voet. In beide uitspraken komt duidelijk naar voren dat de deurwaarder zich niet zomaar achter de opdrachtgever kan verschuilen. Hij moet zelf de situatie van de debiteur beoordelen en een afweging maken of de debiteur door het bankbeslag in de problemen raakt. Cruciaal hierbij is dat de deurwaarder goed op de hoogte is gebracht van de situatie waarin de debiteur verkeert.
17/09/2017 Lees verder...

Bankbeslag? Kom in actie!

De beslagvrije voet biedt bescherming bij beslag. Dat is ook logisch. Degene die beslagen wordt, moet wel kunnen eten en de vaste lasten kunnen betalen. De beslagvrije voet geldt niet voor bankbeslag, maar alleen voor inkomstenbeslag. Dat heeft tot een onappetijtelijke praktijk geleid, waarbij massaal bankbeslag wordt gelegd op het moment dat lonen en uitkeringen op de bankrekening worden bijgeschreven. In feite wordt de bescherming die de beslagvrije voet biedt, op grote schaal omzeilt doordat de wet bankbeslag zonder beslagvrije voet toelaat.
10/09/2017 Lees verder...

Geen hypotheek door BKR-registratie oude schuld van € 400

Een negatieve BKR-registratie kan tot gevolg hebben dat je niet of moeilijk voor een hypotheek in aanmerking kunt komen. Ook als de BKR-registratie een hele kleine vordering betreft. De rechtbank Amsterdam moest oordelen over de weigering van BKR om een negatieve registratie t.a.v. van een achterstand van € 400 uit het verleden te verwijderen. Volgens BKR zou verwijdering neerkomen op geschiedvervalsing. Volgens betrokkene is de BKR-registratie van deze geringe vordering, vanwege de grote gevolgen, disproportioneel. De rechtbank Amsterdam vindt dit ook en gelast de BKR om de registratie te verwijderen.
28/08/2017 Lees verder...

Kantonrechter trekt ten strijde tegen incasso-industrie

Met het gestegen griffierecht zou je verwachten dat schuldeisers een bewuste afweging maken om wel of niet te procederen. En als ze gaan dagvaarden zou je verwachten dat ze de vordering goed onderbouwen. Menig "repeatplayer" rekent er echter op dat de meeste vorderingen bij verstek toch wel toegewezen worden. En als er wel verweer gevoerd wordt dat dit zonder juridische bijstand gebeurt. Maar met slordig procederen en rauwelijks dagvaarden moet je bij kantonrechter Staal van de rechtbank Limburg niet aankomen. Kantonrechter Staal schiet de kleine schuldenaar te hulp die vermalen dreigt te worden door de incasso-industrie.
19/08/2017 Lees verder...

TwitterBox

Twitter
Ondertussen in #België: "10 jaar #armoedebestrijding en nog altijd evenveel armen" www.vrt.be/...
Op kosten gejaagd na kleine achterstand #zorgverzekeraar @CZ_nl Verder in de #schulden door de wijze van invorderin? twitter.com/...
RT @nadjajungmann: Ferratum omzeilt toezicht en blijft hoge kosten rekenen voor minileningen. Europa is aan zet en daarnaast SHV https://t.?
RT @jmdehoop: Handig overzicht van effecten miljoenennota op zorg en sociale zekerheid bsenf.nl/...
22 september Reageer... Retweet
@ConnieMaathuis @MichelLeeuwen @ObservatrixII Is gevolg van wetswijziging per 1 juli 2016. Betalingsregeling als ui? twitter.com/...
22 september Reageer... Retweet